![]() | ![]() | ||
|
| |||
![]() | |||||||||||||
Krótkie jelito |
Forum |
||||||||||||
![]() | |||||||||||||
![]() |
List od (9.11.2002): Piszę w imieniu brata. Jak żyć po pięciu operacjach, z jelitem tak krótkim, w którym nie ma żadnego wchłaniania. Po spożyciu posiłku w pięć minut następuje opróżnianie worka. Waży 40 kg przy wzroście 185. Jest półtora roku po operacji. Czeka na śmierć, już chyba nikt nie może mu pomóc... Błagam o rady. Ma 49 lat. Odpowiedź Michała (07.05.2005): To zastanawiajace, ponieważ ja jestem po 7 operacjach i mam kolostomię na samym początku jelita grubego. A zdrowego jelita zostało ok 20 cm. ale ja nie mam takich problemów, jem normalnie wypróżniam worek ok. 5 razy na dobę, ale przytyłem 25 kg. ja mam 180 cm wzrostu i 75 kg wagi. Ciekawe jaka jest tego przyczyna. Odpowiedź Eli (08.05.2005): Przyczyna jest prosta, Ty masz Michał prawdopodobnie całe jelito cienkie, czyli wszystko co potrzebne do wchłaniania elementów odżywczych (jelito grube wchłanie tylko wodę i można bez niego żyć). Problem krótkiego jelita dotyczy braku dużej części jelita cienkiego. Dodaj swoją odpowiedź!
|
![]() |
![]() | ||||||||||
![]() | |||||||||||||
![]() |
![]() Strona ma charakter wyłącznie informacyjny i korzystanie z niej nie może zastąpić porady lekarskiej. Autorka i webmaster: |
![]() |
![]() | ||||||||||
![]() | |||||||||||||