Stomia i j-pouch - Forum
Informacje na temat stomii oraz j-pouchaObrazek tytułowy

Pływanie

Forum

Karol z Wrocławia (09.03.2004):

Cześć, chciałbym się dowiedzieć, czy ze stomią można pływać w basenie albo jeziorze. Dzięki za odpowiedź i jeżeli jest jakiś sprzęt służący do zabezpieczania, to również chciałbym się o nim dowiedzieć. Dzięki Karol

Cześć Karol!
Sama nigdy nie pływałam, ale ja w ogóle nie umiem pływać. Natomiast z relacji stomików, których spotkałam w internecie, wynika, że można pływać bez przeszkód. Trzeba tylko uważać na sprzęt. To znaczy, nie powinno się wchodzić do basenu zaraz po przyklejeniu płytki, bo może się ona wtedy gorzej trzymać. Najlepiej więc przykelić płytkę parę godzin wcześniej lub nawet dzień wcześniej (zależy, jak długo utrzymuje Ci się płytka). Druga sprawa to to, że po kąpieli może być konieczność zmiany sprzętu wcześniej, niżby to się robiło bez przebywania w wodzie. Przyznam, że nie wiem o specjalnym sprzęcie do pływania. Natomiast jeśli ma się kolostomię i uregulowane wypróżnienia, to można stosować mini-kapy, które pewnie znakomicie się sprawdzają podczas pływania. Pozdrawiam Ela

Zbigniew z Warszawy (26.03.2004):

W przedostatniej "Naszej Trosce" jest artykuł o p. Ryszardzie Śramie (ileo) z Poznania, który wraz ze swoimi dwoma córkami pływał jako płetwonurek w ciepłych wodach. Rozmawiałem z nim i bardzo sobie chwalił ten sport. Używał kombinezonu. Mam nadzieję, że prostsze środki też pomogą. Wanna nie stanowi niebezpieczeństwa odklejenia opatrunku, może być tylko problem mechanicznego urwania worka. Jak jest w wodach otwartych, niestety nie wiem. Pozdrawiam.

Dodaj swoją odpowiedź!

Imię:
E-mail:
Wiadomość:
Do góry
Strona ma charakter wyłącznie informacyjny i korzystanie z niej nie może zastąpić porady lekarskiej.
Autorka i webmaster: