Stomia i j-pouch - Forum
Informacje na temat stomii oraz j-pouchaObrazek tytułowy

Boli od kleju pod płytką

Forum

Nika z Krakowa (12.06.2004):

Witam,
piszę w imieniu mojego taty (od 2 tygodni ma kolostomię). Wszędzie czytam o problemach z odklejającą się płytką, a problem mamy wręcz przeciwny. Po przyklejeniu trzyma się naprawdę super, kłopot w tym, że skóra pod płytką jest podrażniona, nie z powodu treści jelitowej, ale z powodu kleju z płytki. Próbowaliśmy różnych worków, dbamy o higienę, jednak każda chwila z przyklejonym workiem to dla taty pieczenie, szczypanie i ogólnie ból. Może macie jakąś metodę jak sobie z tym poradzić, jak dać skórze odpocząć lub jakieś inne doświadczenia. Psychicznie tata trzyma się całkiem nieźle, nie chciałabym, aby ten problem zakłócił mu wracanie do zdrowia. Pozdrawiam. Nika

Witaj Niko, problem Twojego taty wygląda na uczulenie na przylepiec. Czy próbowliście wszystkich dostępnych rodzajów płytek? Na rynku są dostępne płytki BBraun, Dansac, Coloplast i Convatec. Warto popróbować każdego z nich (wybierając sprzęt w sklepie, masz prawo wybrać różnych producentów, dlatego warto kupować tam, gdzie mają duży wybór). Można także spróbować środków do pielęgnacji skóry, które również można nabyć wraz ze sprzętem (w ramach limitu). Na przykład Convatec ma w ofercie gaziki ConvaCare. Są ich dwa rodzaje, jeden do zmywania skóry przy zmianie worka (brązowy) i drugi, który tworzy na skórze powłokę ochronną (zielony). Polecałabym spróbować ten drugi (zielony) jako rodzaj ochrony skóry, a przy zmianie płytki można oczyścić skórę tym brązowym. Nakłada się to przed naklejeniem płytki. Inni producenci również mają podobne środki, czasem nazywa się to drugą skórą.
Słyszałam również o przypadku alergii, przy którym pomogło dopiero podawanie doustnie leków przeciwuczuleniowych, ale to wymagałoby konsultacji z lekarzem. Miejmy nadzieję, że problemy Twojego taty da się rozwiązać przy pomocy doboru odpowiedniego sprzętu. Chciałabym także podopowiedzieć, że warto kontaktować się z infolinią producentów, gdzie dyżurują doświadczone pielęgniarki i służą radą. Sama korzystałam z inforlinii Convatecu i przyznam, że bardzo mi to pomogło. Inni producenci również mają bezpłatne infolinie. No i jeszcze jedna rada - możesz spróbować skontaktować się z pielęgniarką stomijną. W Krakowie to się powinno udać. Pozdrawiam. Ela

Nika z Krakowa (13.06.2004):

Elu, bardzo dziękuję za rady, tym bardziej, że odpowiedziałaś tak szybko. Skorzystam z rad i mam nadzieję, że uda się nam rozwiązać ten problem. Dobrze jest móc porozmawiać o swoich kłopotach, zwłaszcza na początku nowej drogi. Dziękuję jeszcze raz! Super strona!!! Pozdrawiam. Nika

Janusz z Wschowa (14.06.2004):

Mam stomię od ponad 2 miesięcy. Pierwsze dwa misiące życia z tym "cudem" nie były złe, ale wraz z nastaniem upałów rozpoczął się koszmar. Nazywa sie SWĘDZENIE. Skora wokół płytki to jedna wielka wysypka. Jako alergik jestem dość obeznany z uczuciem swędzenia - ale nie w takim stopniu, że uniemożliwia to spanie. Tydzień temu odważnie stwierdziłem, że do 20 lipca - termin zamknięcia stomii - wytrzymam, ale dzisiaj nie jestem już tego taki pewny. Leki na alergię biorę, na infolinię dzwoniłem - ale trafiłem na pielęgniarkę , która o stomii wiedziała mniej niż ja (byla zmęczona?...). Przemywanie "zielonymi" gazikami powoduje zatrzymanie oddechu na jakąś minute i wygięcie pleców w Łuk Triumfalny - a efekt jest parogodzinny. Czy częstsze zmienianie płytek coś da? (oprócz strat finansowych...)? Czekam choć na cień pozytywnych informacji. Pozdrawiam
Janusz

Ela (14.06.2004):

Witaj Januszu, pozwalam sobie umieścić Twój list w tym miejscu, zamiast rozpoczynać nowy temat, ponieważ wydaje mi się, że problem dotyczy tego samego, czyli uczulenia. Faktycznie środki ochronne typu zielonych gazików mogą piec przy nakładaniu, ale to raczej wtedy, gdy nakłada się to na podrażnioną skórę. Wiem, że gdyby nie była podrażniona, to nie byłoby potrzeby ich nakładania i tak w kółko. Przyznam, że nie umiem poradzić. Nie wiem też, czy częsta zmiana płytek coś pomoże. A próbowałeś wszystkich rodzajów płytek? Pozdrawiam Ela

Dodaj swoją odpowiedź!

Imię:
E-mail:
Wiadomość:
Do góry
Strona ma charakter wyłącznie informacyjny i korzystanie z niej nie może zastąpić porady lekarskiej.
Autorka i webmaster: