![]() | ![]() | ||
|
| |||
![]() | |||||||||||||
Dieta przy stomii |
Forum |
||||||||||||
![]() | |||||||||||||
![]() |
Maria (04.11.2004): Mam olbrzymią prośbę, mój mąż jest chory na ostomie chciałabym się dowiedzieć, czy jest specjalna dieta, do której musi się stosować. Czytałam ostatnio, że nie może jeść gotowanych warzyw. Bardzo proszę o pomoc. Serdecznie pozdrawiam i dziekuję. Z wyrazami szacunku Maria. Ela (04.11.2004): Witaj Mario, sama stomia nie jest chorobą, więc nie wymaga specjalnej diety, ale być może są inne wskazania do stosowania diety u Twojego męża. O tym jednak powinien zdecydować lekarz. Jeśli chodzi o samą stomię, to generalne zalecenie jest takie, żeby po operacji wprowadzać nowe pokarmy stopniowo, po jednym, i sprawdzać, jak organizm reaguje. Jeśli reaguje dobrze, wprowadza się potrawę do diety, jeśli źle, to odstawia się na jakiś czas, ale można spróbować wprowadzić pokarm po pewnym czasie. No i obowiązują ogólne zasady, tzn. należy jeść powoli i dobrze przeżuwać, co jest szczególnie ważne przy skłonności do niedrożności jelit, która może wystąpić po operacjach. Rzecz jest jednak bardzo indywidualna, np. przy ileostomii zdecydowanie odradza się pop-corn, bo może spowodować niedrożność. Ja natomiast jadłam bez żadnych problemów. No i zupełnie nie rozumiem, dlaczego miałyby szkodzić gotowane warzywa. Dodaj swoją odpowiedź!
|
![]() |
![]() | ||||||||||
![]() | |||||||||||||
![]() |
![]() Strona ma charakter wyłącznie informacyjny i korzystanie z niej nie może zastąpić porady lekarskiej. Autorka i webmaster: |
![]() |
![]() | ||||||||||
![]() | |||||||||||||