Stomia i j-pouch - Forum
Informacje na temat stomii oraz j-pouchaObrazek tytułowy

Słaba morfologia 2 miesiące po operacji

Forum

Ewa z Torunia (19.11.2004):

Po raz drugi piszę w imieniu mojego taty (75 lat, urostomia). W poprzednim poście zadawałam pytania dotyczącej samej stomii. Z tym już nie mamy problemów. Ale mamy inny. Mój tata jest ponad 2 miesiące po operacji wyłonienia urostomii. Czuje się teraz dobrze, choć do niedawna był bardzo słaby. Czasem miał zawroty głowy jak się schylał lub miał trudno?ci z wchodzeniem na 4 piętro, do domu. Teraz chodzi nawet trzy razy w ciagu dnia. Osłabienie minęło. Martwi nas tylko jedno: ma bardzo słabe wyniki krwi. Hemoglobinę zawsze miał wysok? nawet 14 (w ogóle miał formę 60 latka). Po wyjściu ze szpitala i krótko przed, miał już niską 8,6, ...9,1 ...teraz 9,2. Raz spada, raz nieznacznie rośnie. Powiązane z tym inne wyniki też są troszkę poniżej normy. Lekarz ogólny zalecił mu żelazo (ma po tym czarny stolec)... i wysłał na wszelki wypadek do szpitala. Tam zrobili mu nowe wyniki (wypadły tylko odrobinę lepiej), wybadali brzuszek, odbyt (czy gdzieś nie krwawi) itd... i stwierdzili po długich konsultacjach, że nie jest to stan na leczenie szpitalne. Mamy nadzieje, że powolutku wyniki będą się poprawiać... ale jeśli byliście drodzy stomicy w podobnej sytuacji może coś byście poradzili lub uspokoili. Może to normalna sytuacja. Dodam tylko, że wynik histopatologiczny po usunieciu raka pecherza moczowego był bardzo "w porządku". Pod tym względem powinno być dobrze. Tak też wynika z wizyt u prowadzącego specjalisty urologa. Tylko ta słaba morfologia !!!
Pozdrawiam
Ewa

Wiesław (10.12.2004):

Ewo - nie dziw się, że Twój apel jak dotad pozostawał bez odpowiedzi, nie spodziewaj się też lawiny porad. Przecież z Twojego opisu wynika jednoznacznie, że podjęliście w tej sprawie szerokie konsultacje, ze szpitalnymi włącznie. Zadawaliście zapewne dziesiątki pytań, na które odpowiadali Wam najbardziej kompetentni ludzie - lekarze. I w takich przypadkach trudno jest nam - uczestnikom tego forum przedstawiać się mądrzejszymi, niż lekarze. Ja ze swej strony mogę Ci Ewo powiedzieć tyle, co zapewne już usłyszałaś z niejednych ust: jeśli przyczyna niskiego poziomu hemoglobiny nie jest wynikiem wyraźnych zmian chorobowych, wymagających leczenia farmakologicznego to włącz do codziennej diety takie produkty spożywcze, jak szklanka naturalnego soku z buraków i marchwi /naturalnego, czyli świeżo odwirowanego sokowirówką/, zielona sałata oraz szpinak, Jeśli ktoś szpinaku nie lubi - tak, jak na przykład ja, to można ugotować zupę szpinakową z ryżem. Dziwne, ale taką zupę lubię... Należy pamiętać, by szpinak do zupy dodać tuż przed zakończeniem gotowania, by nie stracił on zbyt wiele ze swoich walorów.

Ewa (13.12.2004):

Dziękuję Wiesłwie!
Wiesz... pisząc ten list myślałam o tym, że odezwą się osoby, które miały równie słabe wyniki dwa, trzy miesiące po operacji. Że nas to uspokoi, że to nic szczególnego. Widać jednak, że inni nie mieli z tym problemów. Wyniki prawdopodobnie większoąć ma w normie. Ale już sie nie martwię drogi Wiesławie. Właśnie kilka dni temu Tata otrzymał nowe wyniki - ma hgb 11,2. Lekarz twierdzi, że prawdopodobnie anemia zażegnana. W ciagu dwóch tygodni hemoglobina podskoczyła prawie dwa punkty. Bardzo się cieszymy. W ogóle twierdzi, że czuje się teraz tak dobrze, jak przed operacją.
Dziekuję za rady dotyczące diety. Tata oprócz żelaza w tabletkach je dużo produktów naturalnych wspomnianych przez Ciebie. Dodatkowo dużo pietruszki. Nie pomyśleliśmy o szpinaku. Dzięki. Włączymy go do diety...
Pozdrawiam serdecznie!
Ewa

Dodaj swoją odpowiedź!

Imię:
E-mail:
Wiadomość:
Do góry
Strona ma charakter wyłącznie informacyjny i korzystanie z niej nie może zastąpić porady lekarskiej.
Autorka i webmaster: