![]() | ![]() | ||
|
| |||
![]() | |||||||||||||
Irygacje - za i przeciw |
Forum |
||||||||||||
![]() | |||||||||||||
![]() |
Kwiryn (25.01.2005): Zwracam się z uprzejmą prośba do tych stomików, którzy stosują irygację, ponieważ mam problemy z woreczkami, a dokładniej odizolowaniem wydzielin od skóry, chciałbym przejść na irygację, ale nie chciałbym wpaść z deszczu pod rynnę, albo inaczej wybijać klin klinem, jednego kłopotu się pozbyć, a nabawić drugiego, dlatego zwracam się do tych doświadczonych, aby raczyli mnie oświecić i wskazać wszystkie za i przeciw irygacji. Ela (25.01.2005): Generalnie to lekarz (chirurg) powinien zdecydować o możliwości wykonania irygacji, a nauczyć powinna pielęgniarka. Sama nie mam doświadczeń, bo w moim przypadku irygacje nie były możliwe. Trochę napisał o tym Mich w swojej instrukcji, która jest też tu. Ania (24.02.2005): Od ponad 6 lat wykonuję irygacje i jestem z takiego sposobu obsługi stomii bardzo zadowolona. Pracuję zawodowo i żyję normalnie. Iryguję się co dwa dni. W razie zapotrzebowania na więcej informacji proszę o kntakt. Ania Mirek (13.07.2005):
Witam, zaczynam coraz poważniej myśleć o irygacji, mam ogromną prośbę: powiedzcie mi jakiej firmy wybrać sprzet, jest on dosć kosztowny i nie bardzo mogę sobie pozwolić na metodę prób i błedów. Chciałbym poznać za i przeciw różnego rodzaju irygatorów. Kwiryn (14.07.2005): Odpowiedź Kwiryna jest obszerna i dlatego została zamieszczona jako osobny Artykuł. Mirek (17.07.2005): I znowu ja :( Postawiłem na irygację, ale nie wiem, czy się nie przeliczyłem, nie wiem też, czy ja nie jestem jakiś odmieniec. Pierwsza moja sesja skonczyła się totalną porażką. Woda z worka leciała wszędzie tylko nie do jelita. Pomyślałem, że może ta koncówka jest za krótka a ja mam stomię tak wyprowadzoną, że jelito nie jest podszyte prostopadle do brzucha, tylko od razu "skręca" w bok. Pomyslałem też, że dłuższy cewnik załatwi sprawę. Załatwiłem cewniki i próbuję na drugi dzień. Wsunąłem go na ok 5 cm. Puszczam wodę, a woda zamiast do jelita wylewa się od razu do rękawa, wsunąłem na 10 cm i to samo, na 15 też. Nie bardzo wiem, co mam dalej z tym robić. W takim wypadku jelito wypłukuje się tylko w obrębie tych cm, na które sięga cewnik. Jestem zawiedziony, może macie na to jakiś sposób?. Dodaj swoją odpowiedź!
|
![]() |
![]() | ||||||||||
![]() | |||||||||||||
![]() |
![]() Strona ma charakter wyłącznie informacyjny i korzystanie z niej nie może zastąpić porady lekarskiej. Autorka i webmaster: |
![]() |
![]() | ||||||||||
![]() | |||||||||||||