Stomia i j-pouch - Forum
Informacje na temat stomii oraz j-pouchaObrazek tytułowy

Urostomia i chemioterapia

Forum

Ryszard (07.05.2005):

Witam, mój teść jest po operacji usunięcia pęcherza moczowego i ma założoną stomię, obecnie jest po trzech sesjach chemioterapii i teraz uskarża się na ciągły ból brzucha, wynik USG-dobry, czy może zażywać leki przeciw bólowe wszystkie czy nie, czy musi uważać na składniki zawarte w lekach proszę o poradę pozdrawiam Ryszard

Buwiga (02.07.2005):

Ja miałem usunięty pęcherz rok temu i teoretycznie nic się nie dzieje. Bóle brzucha to w zasadzie normalność, chociaż nie należy tego lekceważyć. Są przeważnie wynikiem zejścia jelit do niszy po pęcherzu, co powoduje powstanie pętli jelitowych, a co za tym idzie pojawiają się kłopoty z przesuwaniem treści w jelitach i tzw. kolki. To są silne skurczowe bóle. Sama stomia też poduje u mnie ucisk na jelita i też jest powodem tych dolegliwości. Polecam ostrożne masaże z prawej strony stomii w postaci uciskania palcami brzucha po kilkanaście sekund (ok 30). Polecam się w celu uzyskania obszerniejszych informacji.

Dodaj swoją odpowiedź!

Imię:
E-mail:
Wiadomość:
Do góry
Strona ma charakter wyłącznie informacyjny i korzystanie z niej nie może zastąpić porady lekarskiej.
Autorka i webmaster: