Stomia i j-pouch - Forum
Informacje na temat stomii oraz j-pouchaObrazek tytułowy

Gazy - jak sobie z tym poradzic?!

Forum

Mirek z Lublina (19.05.2005):

W Październiku 2004 w wyniku zapalenia uchyłka wyłoniono mi stomię (kolostomię). Od tamtej pory świat się dla mnie skończył. Zamknąłem się w domu i praktycznie nigdzie nie wychodzę. Oczywiście radzę sobie jakoś z płytkami i ze sprzętem. Problem jest w... niekontrolowanym głośnym wydalaniu gazów. Boję się być między ludźmi, żeby czasem mi się nie wyrwało. Nie sposób jest każdemu i zawsze tłumaczyć, na czym polega mój problem. Powiedzcie mi, czy możliwe jest poradzenie sobie z tym i w jaki sposób?
Pozdrawiam
Mirek

Ela (31.05.2005):

Przede wszystkim warto się przyjrzeć diecie i wyeliminować produkty wytwarzające gazy, takie jak groch, kapusta, jajka, cebula. Oczywiście nie musisz z tego rezygnować na zawsze, ale ograniczać wtedy, gdy masz wyjście. Tak w ogóle jednak, nie powinieneś do tych gazów przywiązywać tak wielkiej wagi. Często słyszysz je tylko Ty i nikt inny, a czasam otoczenie może je odbierać jako burczenie w brzuchu. Wcale nie musisz się tłumaczyć za każdym razem. A tu jeszcze porada, którą znalazłam na stronie firmy Convatec: "Nadmiar gazów w przewodzie pokarmowym może być efektem połykania dużej ilości powietrza podczas jedzenia. Należy jeść powoli, nie rozmawiać w czasie przeżuwania pokarmów i dokładnie je gryźć. Aby przeciwdziałać głośnemu odchodzeniu gazów, można do stomii założyć pasek gazy o długości ok. 20 cm, który przedtem należy natłuścić płynną parafiną (10 cm wkładamy do stomii, a pozostałe 10 cm gazy pozostaje w worku). Przy kolostomii najprostszym sposobem opanowania tych problemów jest systematyczne wykonywanie irygacji. Wolno to zrobić jednak dopiero po uprzedniej konsultacji z lekarzem w poradni stomijnej." (Link)

Dodaj swoją odpowiedź!

Imię:
E-mail:
Wiadomość:
Do góry
Strona ma charakter wyłącznie informacyjny i korzystanie z niej nie może zastąpić porady lekarskiej.
Autorka i webmaster: