Stomia i j-pouch - Forum
Informacje na temat stomii oraz j-pouchaObrazek tytułowy

Pasek do przytrzymania płytki

Forum

Marysia zwana Majką z Poznania (31.08.2005):

Hejka!
Tak sobie jestem przed kolejną operacją na pęcherz i wytworzeniem typowej urostomii, no ale ja nie o tym; tak sobie czytam i czytam po sieci. W końcu zmobilizowałam się i chcę zadać urostomikom/stomikom weteranom (bez obrazy!) jedno pytanie. Słyszałam sobie o tzw. paskach, które przytrzymują płytkę i worek, żeby jakoś dłużej trzymało się wszystko na brzuchu. Obecnie używam coloplast alterna i się zastanawiam, czy sobie zafundować później taki pasek, bo ciągła zmiana sprzętu mnie już męczy. Pytanie zatem do was: Jak sobie ze sprzętem radzicie? Co o nim myślicie? I najważniesze: czy jest on dla osób bardzo, bardzo szczupłych? Z góry dzięki za odp. na maila lub forum. Jeśli nie będę odp na @ znaczy jedno: już leżę w szpitalu. Pozdrawiam wszystkich a szczegól. ciepło Elę i Kwiryna :)

Przemek (08.09.2005):

Marysiu dokąd pamięcią sięgam zawsze korzystałem z pasków, ponieważ jeżeli nie miałem go to płytka trzymała mi się maksymalnie 24 do 48 godzin. Po zastosowaniu paska czas utrzymywania się płytki na mojej skórze wydłużył się od 6 do 9 dni pomiędzy zmianami. Obecnie jestem czynny zawodowo w sensie fizycznym (dosłownie). Próbowałem kilka razy iść do pracy bez paska, to po kilku godzinach płytka dosłownie sama odłaziła mi ze skóry, natomiast po zastosowaniu paska, mam gwarancję, że moge iść do pracy bez obawy o przykre niespodzianki w trakcie pracy. Jedynym mankamentem paska jast to, że może się zwinąć w rulonik, ale czy jest to mankamentem w porównaniu z pewnością, jaką daje pasek to już ty Marysiu i WY wszyscy, którzy chcecie tego spróbować, musicie się przekonać na własnej skórze. Pozdrawiam Przemek
Ps. Wszelkie pytania prosze kierować na adres chemi-cel@wp.pl.

Marysia zwana Majką z Poznania (11.09.2005):

Dziękuję za odpowiedź, pozwoliłam sobie dodatkowe pytania napisać w mailu do Ciebie :) Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś rady proszę pisać - dzięki.

Dodaj swoją odpowiedź!

Imię:
E-mail:
Wiadomość:
Do góry
Strona ma charakter wyłącznie informacyjny i korzystanie z niej nie może zastąpić porady lekarskiej.
Autorka i webmaster: