Colitis i Crohn...

O wewnętrznym zbiorniku jelitowym i innych formach zespolenia

Moderator: majka_cz

Colitis i Crohn...

Postprzez ewelinajefi » 26.06.2010, 23:06

Witam:)
Mieszkam na Wyspach...i tutaj dopadlo mnie wrzodziejace zapalenie jelita grubego.Po tygodnioweji nieudanej probie leczenia farmakologicznego w szpitalu(mialam ostry rzut)zdecydowano sie na usuniecie jelita w calosci i pozostawieniu tylko odbytu(wylonienie stomii tymczasowej oczywiscie) .Operacje przeszlam 1 maja tego roku,okolo 20-kilku dni po operacji zaczely sie krwawienia z odbytu.Przepisano mi mesalazyne doodbytniczo.Aplikuje ja do tej pory,problem w tym,ze od jakiegos czasu jestem zmuszona wydalic lek zaraz po jego zaaplikowaniu.To dziwne uczucie i czasem bolesne.Lekarz pierwszego kont.powiedzial
,ze to sie zdarza...wiem jednak,ze nie powinno...w koncu po to aplikuje lek zeby pozostal w srodku i leczyl.Boje sie,ze nie uda sie wyleczyc tego zapalenia i konieczne bedzie usuniecie odbytu.Nie ukrywam,ze jest to dla mnie ogromny problem.Nie mam nic przeciwko stomii,ale sama swiadomosc,ze moglabym pozostac bez odbytu jest dla mnie nie do wyobrazenia.Tymczasem w planie jest j-pouch.Kolejnym pytaniem jest to czy czesto sie zdarza,ze lekarze blednie diagnozuja...(dostalam od chirurga opis jak bedzie wygladac operacja i byla tam inf.ze jest to mozliwe,tzn ze moze sie okazac to choroba Crohna)Zdarzylo sie to komukolwiek?Prawde mowiac,zanim dostalam wyniki biopsji jelita bylam pewna,ze to Crohn...z racji tego,ze w dziecinstwie mialam problemy z niedowaga i niedoborem wzrostu...potem pozne dojrzewanie plciowe...Nie mam zadnych objawow ze strony gornej czesci przewodu pokarmowego,tzn przez cale zycie mialam tylko 4 epizody wymiotow i kilka bekania....Wiem,ze to moze sie wydac glupie,ale mi sie to nie zdarza...Prosze o jakiekolwiek sugestie i opis wlasnych doswiadczen(o ile zdarzyly sie podobne).Dziekuje z gory:)
ewelinajefi

Re: Colitis i Crohn...

Postprzez Ela » 29.06.2010, 7:34

Witaj Ewelina,
tak, zdarza się, że zmienia się diagnozę, i to właśnie z CU na CD. Nie jest do końca jasne, czy to kwestia nieprawidłowej diagnozy na początku, czy może zmian w przebiegu choroby. Prawdopodobne jest to, że istnieją pośrednie warianty choroby, które trudno jednoznacznie zakwalifikować.
Niemniej jednak, to że masz ciągle zapalenie odbytnicy, nie oznacza, że to Crohn. U mnie tak to właśnie wyglądało, że po usunięciu okrężnicy, leczyłam kikut odbytnicy, ale stan zapalny stale powracał (diagnoza była CU i tak pozostało). To nie przeszkodziło w wytworzeniu j-poucha. Po prostu kikut został w czasie operacji wytworzenia j-poucha praktycznie całkowicie usunięty, a j-pouch zespolony z odbytem.
Zatem jeśli nie masz zapalenia w jelicie cienkim, są duże szanse, że j-pouch będzie możliwym i dobrym rozwiązaniem.
Pozdrawiam
CU, 2000-2002 ileo, 2002 - j-pouch
Ela
Admin

Re: Colitis i Crohn...

Postprzez ewelinajefi » 30.06.2010, 19:51

Dziekuje za odpowiedz:)
Mialam dzis spotkanie z pielegniarka stomijna i nie omieszkalam zapytac o slusznosc moich obaw...
Sytuacja,w ktorej zdarza sie zmiana diagnozy z CU na ChC ma miejsce gdy biopsja nie wykazuje jednoznacznych cech choroby.Nie ma wtedy pewnosci czy jest to Colitis czy Crohn.Dlatego w pozniejszym czasie moze sie okazac,ze to jest jednak crohn.Chirurg nie majac pewnosci co do rodzaju choroby nie moglby proponowac operacji,ktora wplynelaby negatywnie na zdrowie lub zycie pacjenta w pozniejszym przebiegu choroby(ktorego nie da sie przewidziec oczywiscie).Tak brzmialy slowa pielegniarki.Za ok 3 tyg mam wizyte u chirurga,wiec wtedy dowiem sie dokladnie.
Elu,jeszcze raz dziekuje za poswiecony czas i Twoja opinie.Nie latwo tutaj(mam na mysli UK) o wyczerpujace wyjasnienia,dlatego jestem wdzieczna za to forum(pomoglo mi juz wczesniej zrozumiec pewne rzeczy dotyczace mojej sytuacji)Zycze wszystkim duzo zdrowia:)
ewelinajefi

Powrót do J-pouch i inne zespolenia